Att bygga altan för att slippa Tjernobyl

Ingenting går upp mot ett nybygge. Oavsett om det handlar om att du snickrat en stol eller byggt ett helt hus till familjen. Nytt går aldrig att jämföra med gammalt, även om gammalt kan ha sin charm. På tal om charm så kan vi gå rakt in i en historia om min gamla altan som fick mig till att, som total novis, bygga altan.

Att bo i ett fallfärdigt sekelskifteshus med långt från första våning till gräsmatta kan innebära både den ena och den andra lösningen på ”altan”. Jag ägde nedervåningen i omnämnda hus och älskade att vara på min ”uteplats”. Att bygga altan vore en bra idé, hade jag tänkt säkert 500 gånger under den senaste sommaren men jag hittade alltid ursäkter till att inte börja. Min uteplats såg lite ut som en ny tjernobyl-katastrof.

Projektet tar form

Tänk er en balkongdörr, från insidan ser det väldigt lovande ut eftersom jag hade renoverat hela lägenheten. En fin björk var ståtligt grön utanför fönstret, så långt ville man inte annat än att gå ut. ”Har du balkong?”, hade många vänner som varit på besök frågat mig. ”Nej, gå ut får du se”, uppmanade jag dem alltid. Jag skrattade för mig själv, för det var på något sätt så tragik-komiskt allting. Ok, tillbaka nu till hur det såg ut. Tänk dig balkongdörren, du öppnar försiktigt dörren och tittar ut. En trappa!?

Med ungefär två och ett halvt samt en fjärdedels trappsteg av sex trappsteg totalt som var kvar. ”Du måste bygga altan genast!”, sa en av mina kära vänner. Jag vet, jag visste redan då att det var dags. Trappan var en gång säkert utomordentligt fin, men den hade sett sina bästa år. Den var grå och lite halvt möglig på sina ställen, åtminstone såg det ut som grönt mögel, eller det kanske var mossa nu när jag tänker efter. Rostiga spikar stack ut åt olika håll, främst nedåt, men en och annan stod farligt nog rakt ut åt sidorna.

Under trappan, som du såklart såg igenom, hade jag försökt att göra det fint genom att plantera lite blommor. Men det var inte alls fint, inte ens mina vänner tyckte det. ”Behöver du hjälp med att bygga altan?”, erbjöd mina vänner sig och var lustiga över mitt tjernobyl. Gräsmattan hade jag gjort allt för att rädda men den var brun trots högsommar. Det enda som gjorde denna plats hemtrevlig var en plätt ungefär 5 meter ut från husväggen där gräset helt plötsligt var grönt.

Bygga altan
Det är inte helt enkelt att bygga altan själv, men det går!

Bygga altan själv – Det gick!

Jag hade lyckats inreda denna fläck till belåtenhet och kunde avnjuta mina sommardagar där. Bygga altan fick det bli, kostsamt var det men ett måste. Man kan inte äga en bostad med uteplats men endast kunna njuta av en liten fläck. Hur det gick för mig att bygga altan är en annan historia. Jag kan dock skvallra om en betydligt mer trivsam plats som inte stank gammal lera och mudd. Att bygga altan var även bra ur den aspekten att inte göra sig illa på spik.

Vill du läsa mer så rekommenderar jag denna artikel, om att renovera badrum!